Care sunt medicamentele aparent banale care te pot lăsa fără permis de conducere. Mulți șoferi se confruntă cu rezultate fals-pozitive la testele antidrog rapide, numite Drugtest. Află și tu lista substanțelor care te pot lăsa pieton.
Deși sunt substanțe legale, multe medicamente de larg consum pot să genereze rezultate fals-pozitive la testele antidrog. Sunt medicamente absolut banale, pe care oricine le poate lua în caz de răceală, spre exemplu.
Printre aceste medicamente se numără paracetamolul și ibuprofenul. În acest caz, substanțele din compoziția acestora pot fi detectate drept opiacee, iar testele rapide pot să indice prezența morfinei sau codeinei în organism.
La acest capitol se încadrează și medicamentele pentru anxietate, insomnie sau spasme musculare. Ele conțin benzodiazepine, substanțe psihiactive, care pot genera un rezultat fals-pozitiv.
Nu în ultimul rând antidepresivele, care pot, de asemenea, să inducă un rezultat fals pozitiv pentru diverse substanțe psihoactive.
Mai mult decât atât, chiar și banalele spray-uri nazale, folosite la tratarea răcelilor sau alergiilor, pot să genereze rezultate pozitive la testul antidrog pentru amfetamină sau alte substanțe.
Ca să evite astfel de situații, șoferii trebuie să fie foarte atenți la semnele distincte de pe ambalajele medicamentelor sau suplimentelor alimentare. Mai exact, produsele contraindicate șoferilor poartă un semn specific. Este vorba despre un triunghi roșu, cu un semn de exclamare negru în centru, încadrat într-un pătrat alb.
Potrivit legislației în vigoare, dacă ieși pozitiv la un test antidrog rapid, ți se reține permisul de conducere pe loc.
Apoi, se va efectua o analiză de sânge, care va confirma sau va infirma prezența drogurilor în organism. Dacă analiza nu este finalizată în termen de 72 de ore, permisul ți se va restitui temporar, până se obțin rezultatele finale.
În cazul unui fals-pozitiv, cercetarea penală va fi oprită, după care șoferul va primi o înștiințare potrivit căreia permisul nu va fi suspendat definitiv. Dar dacă se confirmă prezența drogurilor, se va emite un nou ordin de reținere a permisului, iar șoferul în cauză va fi supus cercetării penale.
Statisticile evidențiază faptul că aproximativ un sfert din rezultatele Drugtest-urilor sunt fals-pozitive. Aceste rezultate greșite pot fi date de medicamente, suplimente sau chiar anumite alimente. De aceea, este important ca șoferii să știe să verifice semnele de avertizare de pe ambalaje.
Foto caracter ilustrativ, sursă foto: Envato
CITEȘTE ȘI: